x
BREAKING NEWS

Minggu, 01 Desember 2019

Anjuran Menggunakan Asmaul Husna Dalam Berdoa

Allah telah menciptakan langit dan bumi dengan segala isinya ini mempunyai nama-nama yang banyak. Nama-nama itu bukan hanya sekadar nama, tetapi nama-nama yang bagus lagi indah yang sesuai dengan penyataan yang diberikan. Nama itu disebut "Al Asmaaul Husna". Terdapat 99 nama yang apabila disebut, nama itu akan mempunyai pengaruh dan manfaat yang besar sekali terhadap pekerjaan yang sedang kita lakukan. Maka kita dianjurkan untuk berdoa dengan "Al Asmaa'ul Husna" tersebut.
Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:
وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ فَادْعُوهُ بِهَا ۖ وَذَرُوا الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَائِهِ ۚ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
"Dan bagi Allah itu nama-nama yang Indah/Baik, berdoalah dengannya (dengan menyebut nama-nama yang baik itu – Asma ul-Husna)."   (Surah al-A'raf 7:180)
Apabila seorang hamba berdoa dengan menggunakan "Asmaa'ul Husna", Allah SWT akan merasa senang hati untuk mengabulkan permintaan hamba-Nya itu. Maka janganlah kita lepaskan peluang yang baik ini. Kita boleh gunakan kesemua 99 nama Allah atau kita boleh memilih mana-mana nama Allah yang sesuai dengan doa yang akan diminta.

Oleh : Moh Falah Alpaizi

Bagikan

Posting Komentar

 
Since © 2015 DAKWAHPOS - Media Dakwah Islam Aktual.
made with by incsomnia